Uwielbiam ryż pod wszelkimi postaciami, nic więc dziwnego, że moją ulubioną potrawą obiadową jest ryż z dodatkami. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu no i przy okazji - pyszny.
Przygotowanie potrawy można przedstawić w kilku krokach.
- Rozgrzanie na patelni lub w woku oleju (myślę, że mógłby to być na przykład sezamowy, ale zwykły rzepakowy lub słonecznikowy też się nada) i dorzucenie przypraw.
- Upieczenie na tym oleju mięsa pokrojonego w kostkę lub krewetek.
- Dodanie warzyw i podpieczenie "al dente".
- Dodanie wcześniej ugotowanego ryżu i krótkie podsmażenie.
przyprawy: łyżka chilli, trzy łyżki sosu sojowego, ząbek czosnku, sok z połowy limonki
Radzę dodawać przypraw stopniowo i próbować, czy smak Wam odpowiada. Sól jest niepotrzebna - sos sojowy jest bardzo słony.
mięsko: kurczak
Niestety nie udało mi się kupić krewetek.
warzywa: dymka, marchewka, ananas
Oraz sezam jako dodatek. Marchewkę można pokroić w "słupki", będzie wyglądała inaczej, niż zwyczajna kostka.
Chwilowo (a właściwie - jak zwykle) cierpiałam na totalny brak wolnego czasu, ale mam nadzieję, że w końcu wszystko wraca do normy i znów będę mogła częściej pisać. Tak więc już jutro zapraszam Was na spóźnioną część Puszystego Pamiętnika.
MNIAM! :D
OdpowiedzUsuńMmm, pychotka! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńU nas w niedzielę było zielone curry, więc klimaty podobne :)
jejciu ale to wygląda! aż zgłodniałam
OdpowiedzUsuńI zrobiłam się głodna :x
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie, uwielbiam takie dania :)