24 grudnia 2012

Opanowałam proteiny! Jak na razie.

Spotykałam się z proteinami już od dawna. Najpierw, na samym początku zupełnie nieświadomie, że są proteinami nakładałam je na włosy pod postacią domowej maski z żółtkiem, potem już świadomie pod postacią domowej maski z żółtkiem, zdarzyło mi się też moją sierść zalaminować, próbowałam również zaprzyjaźnić się z maską Isany z proteinami pszenicy. I każda z tych przygód kończyła się bardzo podobnie - niewiarygodnym sianem na głowie (a mam włosy w kolorze siana). Najbardziej spektakularny efekt uzyskałam dzięki żelatynie - wykorzystam ją zapewne, jeżeli będę się przebierać za czarownicę z okazji Halloween :D

Po tych wszystkich eksperymentach podchodziłam do protein - uwielbiam ten zwrot - jak pies do jeża. Moje włosy wyglądają coraz lepiej, nie chciałam się cofać i mieć znowu przesuszonych włosów, więc na długo, długo z protein zrezygnowałam całkowicie. Jednak naczytałam się gdzieś, że włosy mogą być osłabione, że wzmacniają, że błyszczące, że proteiny to cud, miód, że dają lepsze efekty wizualne niż silikony, trzeba tylko dobrze dobrać i umiejętnie się z nimi obchodzić. Tak więc zaczęłam gromadzić informacje, a w mojej głowie wykluł się pewien pomysł. Chciałam domowe proteiny (ale nie pszenicy i nie żelatynę, również nie jajko) hydrolizować. Co mi się oczywiście udać nie mogło, ale proteiny na włosy nałożyłam i efektu - kolejne świetne wyrażenie - piorun w miotłę - nie uzyskałam :) Już się wygadałam, to może teraz przejdę do rzeczy.

Co i po co?

Chyba nigdy do tej pory nie używałam w pielęgnacji włosów mleka! Zdecydowałam więc, że to ono będzie źródłem protein. Postanowiłam dodać do niego odrobinę octu jabłkowego (a nóż - widelec odrobinę się z hydrolizuje) w celu domknięcia łusek i wymieszałam to wszystko z maską Biovax do włosów blond - coby ich nie przesuszyć, a jest w niej i olej  nawilżacze.

Jak?

  1. Do buteleczki po próbce szamponu (ale to raczej nie ma znaczenia) wlałam 2 łyżeczki mleka (miałam tylko 0,5%).
  2. Dodałam 3-4 krople octu jabłkowego.
  3. Wymieszałam.
  4. Odstawiłam na około 5 godzin - mieszałam to tak w okolicach obiadu.
  5. Wylałam do pojemniczka - mieszanka miała konsystencję jogurtu naturalnego.
  6. Wymieszałam z maską - 1 porcja mieszanki, 2 porcje maski - i nałożyłam na włosy (nie pamiętam czy przed, czy po myciu).

Składniki oczywiście

Efekty

Więc tak - pierwszy raz nie zaobserwowałam żadnego z objawów przeproteinowania (poza lekko przesuszonymi, wysokoporowatymi końcówkami). Reszta włosów była wygładzona i zdecydowanie bardziej błyszcząca. Jak dla mnie super!
A jak Wasze włosy reagują na proteiny? Czy tylko moje aż tak ich nienawidzą? Teraz mała zmiana tematu :)

 

Życzenia

Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia chciałabym życzyć Wam wszystkim zdrowia, szczęścia, spełnienia marzeń, wielu przyjaciół, miłości, wygranej w Totolotka i mnóstwa, mnóstwa kosmetyków pod choinką ;)

Przepraszam za angielski, ale czcionka nie miała polskich znaków :/
PS: W najbliższym czasie planuję podsumowanie mojego Planu, dodanie zdjęcia włosów(!), oraz szybkie sprawozdanie z farbowania Cassią Khadi itp., itd.
PS2: Słyszałyście o tym, że niby to, co robimy w Wigilię, będziemy robić codziennie przez cały rok? Może codziennie będę dodawać posty na bloga! :D

13 komentarzy:

  1. ciekawy przepis,koniecznie muszę wypróbować ;)
    wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje włosy też nia bardzo lubią proteiny. Ale bd musiała wypróbowac twój pomysł! Szkoda że nie mam ani octu ani mleka innego oprócz skondensowanego :O

    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, nie wiem, czy takie się nadaje :D Tylko uważaj, ja przed tym zabiegiem nie stosowałam żadnych protein przez ponad miesiąc!

      Usuń
  3. Ciekawy sposób :D mi towarzyszy przyklap po proteinach, więc też z nimi uważam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zauważyłam ostatnio, że od bardzo, bardzo dawna nie miałam tego problemu. A kiedyś praktycznie przez cały czas miałam aż "przylizane" włosy. Nie wiem, dlaczego tak, ale bardzo się cieszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. również Wesołych Świąt, spełnienia marzeń i pomyślności w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje włosy nie są chyba do końca zdecydowane w temacie protein, domowa maseczka żółtko + miód= cud miód i orzeszki;D ale po u życiu odżywki z proteinami mlecznymi, przyklap + spuszenie na całej długości, zdębiałam:D jakis czas temu, myszkując po blogach, natknęłam się na świetny post Czarownicującej o proteinach, i o tym, że trzeba dobierać je pod względem wielkości cząsteczek i takie tam. Póki co, nie odważę się na żadne proteiny 'półproduktowe';)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej, to znowu ja^^
    U mnie pszeniczna Isana spisuje się świetnie, ale rzadko po nią sięgam, gdyż moje jaśniepaństwo na proteiny strzela focha:/ Ostatnio nabyłam keratynę (akurat dla
    (paznokci) ale troszkę się cykam, jak moje wysokopory na nią zareagują, no nic, nie spróbuję to się nie dowiem. Ogólnie to są już dość długo na bez proteinowej diecie.
    p.s.
    Sorry za wpis pod wpisem..

    OdpowiedzUsuń

Uprasza się o przeczytanie tekstu przed zostawieniem komentarza oraz niezawieranie w nim zaproszenia, ani linku do własnego bloga, o ile nie ma po temu wyraźnego powodu {na przykład uwagi w treści posta}.